ESPRESO PREPORUKA ZA VIKEND PUTOVANJE NA DVA I PO SATA OD BEOGRADA: Nacionalni park kanjon Nere i Beušnice (FOTO)
Nacionalni park, Foto: Tamara Trajković

Putovanje

ESPRESO PREPORUKA ZA VIKEND PUTOVANJE NA DVA I PO SATA OD BEOGRADA: Nacionalni park kanjon Nere i Beušnice (FOTO)

Nacionalni park kanjon Nere i Beušnice je idealna destinacija za vikend putovanje

Objavljeno:
T Š

Nacionalni park kanjon Nere i Beušnice mesto je u Rumuniji koje morate posetiti ukoliko volite prirodu i duge šetnje po neverovatnim predelima. Možete ostati u nekom od lokalnih sela nedaleko od parka kako biste maksimalno iskoristi vreme u prirodi.

Nacionalni park nalazi se u Rumuniji, na samo dva i po sata od Beograda, a ono što ga karakteriše je očuvana priroda. Razlog tome je što je udaljen od drugih turističkih destinacija, pa je biodiverzitet ostao neukaljan.

Ono što ovaj park čini posebnim je kristalno čista voda, plave boje od koje zastaje dah, koja u kontrastu sa zelenilom punih krošnji daje još posebniji izgled ovom parku.

Reka Nera predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Rumunije, a sam ulaz u park se nalazi oko 25 kilometara udaljen od granice. Do njega se dolazi preko Bele Crkve i graničnog prelaza Kaluđerevo. Da biste prešli u Rumuniju potreban je važeći pasoš koji je validan više od tri meseca.

Korisna informacija - Ukoliko idete u Rumuniju kolima, korisno je znati da je cena vinjete dosta povoljna - vinjeta od 10 dana košta oko 16 leja, što je približno 3,3 evra.

Do ulaza u nacionalni park se dolazi putem kroz tunel, gde vas čeka detaljna mapa atrakcija koje morate videti. Ovde kupujete kartu za ulazak u nacionalni park, koja košta oko 2 evra (10 leja).

Mapa muzeja
Mapa muzejafoto: Tamara Trajković

Što se najvažnijih atrakcija koje morate posetiti unutar parka tu su neizostavni vodopadi koji se nalaze širom parka, čija je voda prozirna i toliko čista da svi iz nje piju vodu, među kojima je svakako najpopularniji vodopad La Vaioaga. On se nalazi oko 3 km od početka pešačenja, a nakon njega, dolazite do kampa.

Ovde je mesto gde možete da se okrepite i odmorite od pešačenja. Tu se nalazi restoran u kome možete da uživate u tradicionalnoj rumunskoj kuhinji.

Preporuka - probajte rumunske ćevape, drugačiji su nego naši, deluju kao mešavina ćevapa i kobasice, ali i rumunsko pivo. Cena hrane je oko 30ak leja ( 6/7 evra) a pivo košta oko 10 leja (2/3 evra). Ono što je zanimljivo je da u Rumuniji uz hranu kao dodatak daju palentu.

Rumunsko pivo košta oko 2/3 evra
Rumunsko pivo košta oko 2/3 evrafoto: Tamara Trajković

Nakon njega dolazite do najpopularnije destinacije u celom parku - jezero Begovo oko. jezero je dugačko oko 15 metera, a iako je duboko oko 10 metara, voda je toliko prozirna da se vidi celo dno jezera. Tu možete natočiti vodu za piće, ali i uživati u neverovatnom plavetnilu vode.

Sama staza nije toliko zahtevna, put je utaban i širom, pa ćete se lako snaći. Na drveću se nalaze smernice, a s obizrom da je ovo popularna destinacija, možete samo pratiti grupe turista koji su došli i stići ćete gde treba.

Legenda o Begovom sinu

Za jezero Begovo oko vezuje se jedna legenda o tragičnoj ljubavi. Naime, Begov sin se silno zaljubio u mladu ćerku pastira. Beg je rešio da je ubije, a neutešni mladić je toliko suza isplakao da je od njih nastalo ovo jezero, a sama boja jezera je njegova boja oka.

Vodopadi Beušnice su sledeća stavka u obilasku, udaljeni su oko pola sata od jezera i predstavljaju niz vodopada koji vode do najvećeg vodopada, visine od 5 metara.

1 / 6 Foto: Tamara Trajković

Za obilazak ovog dela parka potrebno je oko 6 do 7 sati, a sama staza dugačka je oko 20 kilometara, tako da obujte udobne patike i uživajte u prirodi.

Park dosta čist, to je pretežno zbog ponašanja turista koji se trude da očuvaju njegov izgled, mana je što ne postoje kante za smeće, pa morate poneti sve što imate za bacanje sa sobom, kako ne biste ostavili otpatke iza sebe.

Ukoliko želite da obiđete ceo nacionalni park a idete samostalno, preporuka je da izdvojite dva do tri dana za ovu avanturu. Na drugoj strani parka nalazi se još dosta manje turističkih, ali jednako lepih lokacija koje odišu prirodnim lepotama, a na svakom ćošku videćete prirodne vodopade, ali i životinje pokraj puta.

1 / 3 Foto: Tamara Trajković

Na drugom delu parka, nalazi se i Đavolje jezero, ali do njega i nazad treba šest sati hoda, pa je to preporučeno ostaviti za drugi dan, kako se ne biste preforsirali.

Bonus video:

04:29

Krenimo na putovanje kamperom!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.